Búranský bežecký kros 2012

Prvenstvá z Borského Mikuláša (28.4.2012) putovali do zahraničia
 
 
BORSKÝ MIKULÁŠ  28. apríla -  Bulharský bežec Jordan Petrov a česká vytrvalkyňa  Irena Pospíšilová sa stali absolútnymi víťazmi vo svojich kategóriach v 7. ročníku medzinárodných bežeckých  pretekov Búranská desiatka v Borskom  Mikuláši.
Šieste podujatie tohtoročného seriálu Moravsko - Slovenského bežeckého pohára v novom termíne, keď po prvý raz sa uskutočnilo mimo dátumu populárnej chodeckej Záhorácej dvadsiatky,  prilálo na štart vyše 200 súťažiacich v 18 vekových kategóriach z Bulharska, Česka a Slovenska. Aj keď domáci organizátori z Junior clubu chceli bežcom zlepšiť podmienky na kvalitné výkony a presunuli termín bežeckých pretekov z júnového dátumu na poslednú aprílovú sobotu, takmer tropická horúčava narobila mnohým pretekárom aj samotným organizátor poriadnu záťaž, keďže po chladných dňoch v úvode týždňa strednú Európu zasiahla vlna tropického tepla, ktoré v niektorých štátoch dokonca lámalo dlhodobé teplotné rekordy.
Na Búranskej desiatke rekordy v tomto roku nezaznamenali, ak tak v kategórii Mini, kde štartovali a dobehli aj do cieľa dvojroční bratia - dvojičky Dominik a Jožko Petrík ml.z chodeckého rodu Petríkovcom.
Otec, Jozef Petrík, patrí k prvým atletických chodcom v Borskom Mikuláši, jeho brat Štefan bol dokonca bývalým dlhoročným reprezentantom a ako člen ASVŠ Dukla Banská Bystrica štartoval v roku 1978 aj na majstrovstvách Európy v chôdzi na 20 km, ak nepočítame jeho  historické prvenstvo na slávnej Záhoráckej dvadsiatke (20. mája 1978).
Dnes sú bratia Petríkovci v tom staršom vydaní neodmysliteľnou súčasťou organizačného štábu "búranských" chodeckýcha bežeckých aktivít a nechýbali ani pri aktuálnom dejstve bežeckého sviatku v tejto obci.
Nechýbal ani starosta Vladimír Bízek, keďže obec a miestne spoločenské organizácie podali tiež výdatnú pomocnú ruku, a tak záverečné dekorovanie s bohatým kultúrnym programom dalo príjemnú bodku za pekným, aj keď horúcim dňom v Borskom Mikuláši.
Ako sa lúčil starosta Bízek, ktorý mal skutočne športový víkend (v obci prebiehali aj ďalšie atletické súťaže medzi miestnymi školákmi z Borského Mikuláša a družobného mesta Napajedlá z Českej republiky), že bude rád, keď všetci prídu aj o rok a prídu ešte ďalší, potvrdil to tiež legendárny slovenský atlét, skokan do výšky a stále ešte držiteľ slovenského rekordu výkonom 234 cm Róbert Ruffini, ktorého deti aj manželka úspešne štartovali v bežeckom peletóne na Záhorí a tešia sa na preteky v Borskom Mikuláši tiež o rok.
 
Jozef Polešenský

 

               TELOVÝCHOVNÁ JEDNOTA JUNIOR CLUB BORSKÝ MIKULÁŠ
Telovýchovná jednota  Junior club Borský Mikuláš vznikla v roku 1991. Od svojho vzniku sa podieľa na organizovaní  medzinárodných chodeckých pretekov "Záhorácka dvadsiatka" a cestného behu " Búranská desiatka", resp. Búranský bežecký kros. Telovýchovná jednota združuje atletických nadšencov a pretekárov z Borského Mikuláša a okolia. Venenuje sa aj projektu Slovenského atletického zvazu Detská atletika. Od mája 2021 sme v rámci všeobecnej pohybovej prípravy začali novú etapu práce s mládežou - s tými najmenšími.