Slávnostné vyhlásenie MSBP 2011

ORGANIZÁTORI MORAVSKO-SLOVENSKÉHO BEŽECKÉHO POHÁRA OCEŇOVALI

Športové podujatie výborne zorganizovala partia Gbelských strýcov.

Zľava: Pavol Polesňák, Ján Kuník,  Kvetoslav Kociňák,

Alexander Kollár, Dušan Brezovský, Miroslav Jureňa a

Ferdinand Kocák.

 

GBELY -  Vytrvalostní bežci Luděk Durďák z SDH Rohatec a Miloslava Smyková z TTK RM Skalica sa stali absolútnymi víťazmi v kategóriach mužov a a žien za rok 2011 v rámci tretieho spoločného vyhlasovania Moravsko - slovenského bežeckého pohára, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 14. januára v sále kultúrneho domu v Gbeloch.  Cenu riadiacich spoločnej súťaže, ktorá pozostávala z 33 bežeckých podujatí na Slovácku aj Záhorí si prevzal Jakub Valachovič z AC Malacky.

Spoločný projekt nadšencov kondičného a vytrvalostného behu z moravského Slovácka, ktorých organizačne zastrešuje bežecký klub Hodonín aj organizátori Grand Prix Záhoria v čele s Radovanom Michalicom z Junior klubu Borský Mikuláš,  spojil v roku 2011 až 33 organizátorov bežeckých podujatí na oboch brehoch rieky Morava. Štatistiky napovedajú, že na týchto akciách štartovalo celkove 8201 pretekárov (v roku 2010 pri 32 pretekoch to bolo 7463), čo potvrdzuje, že z roka na rok stúpa záujem o bežecké pohybové aktivity. Potvrdil to tiež tohtoročný slávnostný program v Gbeloch, ktorého sa zúčastnilo takmer 300 hostí a okrem najlepších pretekárov v jednotlivých hodnotených kategóriach nechýbali na slávnostnom oceňovaní víťazov aj zástupca hejtmana Juhomoravského kraja Stanislav Juránek, podpredseda Trnavského samosprávneho kraja a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal, či starostovia a zástupcovia obcí, kde sa podujatia organizujú.  Ako potvrdil riadiaci súťaže na moravskej strane Pavel Bíla, potešil nielen celkový nárast počtu bežcov, ale aj na jednotlivých pretekoch v priebehu roka. "Napríklad Běhu o pohár Jehnic sa zúčastnilo  takmer 850 štartujúcich a v Prusinoviciach ich bežalo 653," doplnil číselné údaje tiež populárny komentátor väčšiny bežeckých pretekov P. Bíla.  Na slovenskej strane sú zatiaľ počty účastníkov nižšie, ale postupne sa pridávajú ďalší organizátori. " V minulom roku sme hodnotili 11 pretekov v Trnavskom a Bratislavskom kraji, v roku 2012 sa pridali dve nové podujatia a chceme hodnotiť aj mládežnícke kategórie," pridal informácie za slovenskú stranu R. Michalica.  Potešenie zo stúpajúceho záujmu o bežecké aktivity v regióne mal tiež jeden z hlavných organizátorov slávnostného večera v Gbeloch, bývalý minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Ako sme sa mali možnosť presvedčiť, beh dôsledne oddeľuje od politiky. " Behám už tri desaťročia a spolu s partiou Gbelských strýcov športujeme pre radosť. Nakoniec aj to, že po roku sa vyhlasovanie Moravsko-Slovenského bežeckého pohára konalo u nás v Gbeloch je dôkazom, že sa bežci cítia u nás dobre," dododal jeden z najznámejších Gbelských strýcov exminister Jureňa. Možno blížiace sa predčasné voľby mu dopomôžu k stoličke do parlamentu, lebo ako odznelo v kuloároch organizátorov podujatí, zatiaľ súčasní "profesionálni" politici bežecké hnutie v tejto medzinárodnej podobe až tak nepodporujú. Slovenská strana sa uchádzala o grant z európskych fondov, ale  dostala odpoveď, že si ešte musia počkať. Ako však potvrdil trnavský "vicežupan" Čambal aj juhomoravský senátor a sám aktívny bežec Juránek, zo svojich pozícii a možností urobia všetko, aby v poradí 4. ročník celoročnej pohárovej súťaže mal stále stúpajúcu úroveň. 

 


Nové dejstvo medzinárodného projetu Moravsko-Slovenský bežecký pohár napíše svoju prvú kapitolu 25. februárav Prusinoviciach na Rohálovskej desítke. Potom už bežeckú rodinu bude až do konca roka čakať 35 podujatí (22 na českej strane, 13 na Slovensku a jeden spoločný beh na oboch stranách hranice). Na slovenskej strane môže potešiť, že premiéru v súťaži bude mať beh v Jablonici, kde si v tomto roku chcú slávnostne pripomenúť 750. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Na mapu bežeckých centier v regióne sa chcú v roku 2012 zapísať aj v Borskom sv. Jure, keď koncom júla organizujú premiéru Behu Jurským parkom.  Táto obec  je už v rámci slovenskej mládežníckej atletiky známa  medailovými úspechmi chodkýň v rámci majstrovstiev SR  a  práve známy mládežnícky tréner, atletický funkcionár  Ján Dobiáš je jeden zo zakladateľov Grand Prix Záhoria. Ten pôsobí v Borskom sv. Jure ako učiteľ na miestnej základnej škole a zaiste bude tu chcieť priniesť kus športovej atmosféry z rodného Borského Mikuláša aj slávnej chodeckej Záhoráckej dvadsiatky, či bežeckej Búranskej desiatky. Tú čaká termínová zmena a bežci budú mať v tomto roku svoje "sólo" už koncom apríla, keď chodci zostanú pri tradičnom júnovom  termíne (9. júna). Už dnes je potvrdené, že na "Búroch" sa bude rozhodovať nielen o nových majstroch Slovenska v chôdzi na 20 km mužov, ale tiež  s konečnou platnosťou sa potvrdí, kto z chodcov bude Slovensko reprezentovať na letnej olympiáde v Londýne. Aj to je pocta a vyjadrením uznania pre aktívnych záhoráckych atletických organizátorov...

 

 JOZEF POLEŠENSKÝ

 

 

               TELOVÝCHOVNÁ JEDNOTA JUNIOR CLUB BORSKÝ MIKULÁŠ
Telovýchovná jednota  Junior club Borský Mikuláš vznikla v roku 1991. Od svojho vzniku sa podieľa na organizovaní  medzinárodných chodeckých pretekov "Záhorácka dvadsiatka" a cestného behu " Búranská desiatka", resp. Búranský bežecký kros. Telovýchovná jednota združuje atletických nadšencov a pretekárov z Borského Mikuláša a okolia. Venenuje sa aj projektu Slovenského atletického zvazu Detská atletika. Od mája 2021 sme v rámci všeobecnej pohybovej prípravy začali novú etapu práce s mládežou - s tými najmenšími.